Pagina de start a forumului Forum de sanatate, referate medicina, sfaturi medic, boli, retete si tratamente naturiste Forum de sanatate, referate medicina, sfaturi medic, boli, retete si tratamente naturiste
Forum de sanatate, sfaturi doctor, medic, documentatie boli si tratamente naturale, naturiste.

FAQFAQ   CautareCautare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   InregistrareInregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Muscata-Pelargonium

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Forum de sanatate, referate medicina, sfaturi medic, boli, retete si tratamente naturiste -> PLANTELE....SANATATE IN VIATZA NOASTRA!
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
Ancacrasneanu
Administrator
Administrator

Data inscrierii: 14/Noi/2007

MesajTrimis: 06/07/2008 15:40    Titlul subiectului: Muscata-Pelargonium Raspunde cu citat (quote)

Pelargonium (Muscata) este o planta cu flori numeroase si viu colorate. Frunzele sunt frumoase, rotunjite si usor parfumate.

Mutarea plantei se face primavara. La plantele mai batrane se scurteaza radacinile prea destul de lungi si prea groase si se taie la jumatate din inaltime tulpinile pentru a usura aparitia unor noi lastari. Cand florile se ofilesc, taiati ramurile pe care se afla prima pereche de frunze de sub flori.

Daca radacinile incep sa iasa afara prin orificiile de drenaj, plantele tinere pot fi mutate mai des in vase cu diametrul de circa 13-15 cm. Pentru a stimula cresterea de noi ramuri retezati varfurile nou crescute.

Asigurati vara o temperatura intre 20 si 24 grade Celsius, in plina lumina si plin soare, intr-un loc aerisit, dar fara curenti de aer.

Mentineti umiditatea compostului si lasati sa se usuce de la o udare la alta.
La interval de doua saptamani, din luna aprilie pana in luna septembrie, adaugati in apa de udat un ingrasamant lichid.

La jumatatea verii, cand se termina perioada de inflorire, se lasa plantele in repaus timp de 6 saptamani si se uda doar pentru a evita uscarea compostului si se intrerupe adaugarea ingrasamantului.

Dupa acest timp se revine treptat la ingrijirea normala.

Mutarea in alte vase si taierea se amana pentru sfarsitul verii, inceputul toamnei.

Precautii. Udarea abundenta poate determina aparitia unor ciuperci si putrezirea tulpninii sau radacinii.

Frunzele pot fi atinse de rugina sau de Botrytis cinerea.

Varietati.

Printre speciile parfumate: Pelargonium crispum - frunzele sunt rotunjite, marginile lor sunt incretite si emana o aroma de lamaie.
Pelargonium graveolens sau muscata-trandafir - este denumita astfel pentru parfumul de trandafir pe care il au frunzele.

Muscatele sunt vegetale îndeajuns de rezistente la temperaturi scazute, dar si la soare direct. Metodele de inmultire sunt cele prin butasi sau prin seminte. Inmultirea prin butasi este mai sigura si mai rapida, iar planta tanara va pastra trasaturile plantei mame. Atunci cand folositi seminte (gasiti pliculete cu seminte de muscate in colorații diverse) aveti grija sa nu le plantati intr-un vas adanc, pentru ca umezeala se va acumula si radacinile in formare vor fi afectate. In general semanaturile au trebuință de lumina, udare moderata si temperaturi de peste 22 grade Celsius.

Primele seminte vor incolti cam in 7 zile, dar pana vor rasari toate, vor trece cam 2-3 saptamani, in functie de adancimea la care le plantati (in general 1-2 cm).

Pentru ca semintele de muscate sunt mari, daca le plantati rar intr-o jardiniera putin inalta, atunci nu mai aveti necesitate de transplantare. In general aceasta se face cand plantele au 2 perechi de frunze.

In cazul plantelor batrane, la baza nu mai sporesc frunze si au tendinta sa creasca inalte si sa nu infloreasca. In aceasta situatie, este recomandat sa folositi vlastarii tineri din varf (sa-i rupeti si sa-i replantati in alt vas).

Muscatei ii place solul cu pH in jur de 6-6,2 (pamant de florarie), dar si pamantul fertil de gradina. Nu e nevoie sa folositi ghivece mari, solul bine drenat si foarte usor. Trebuie sa aveti mereu grija sa dati gauri la ghivece pentru scurgerea apei suplimentare.

Daca temperaturile sunt in jur de 20-25 de grade Celsius, atunci udarea trebuie sa se faca de 2-3 ori pe saptamana. Daca vara planta este tinuta in soare direct mai multe ore, atunci frunzele din varf se vor vesteji temporar. Uneori vara trebuie udata chiar in fiecare zi. Cand frunzele sunt prafuite si nu exista posibilitatea sa fie spalate de ploaie, atunci puneti ghiveciul in cada din baie si stropiti frunzele cu apa. Cel mai bine este sa verificati daca apa este dura, pentru ca multe plante sunt afectate de aceasta. Puteti scapa de aceasta problema (mai ales daca stati la bloc) prin fierberea si racirea apei folosita la udarea/stropirea plantelor sau prin lasarea apei in sticle mai multe zile, la temperatura camerei. Insa, cea mai buna apa pentru udare este cea de ploaie. Cand afara sunt peste 15 grade Celsius puteti scoate planta in balcon. Probabil ca ii vor cadea cateva frunze din cauza socului termic, dar ii vor creste altele in scurt timp. Daca vreti sa-i stimulati cresterea si florile sa fie mai mari si mai stralucitoare, puteti utiliza un ingrasamant pentru plante cu flori.

Exista mai multe combinatii de ingrasaminte, dar ele nu trebuie sa le folosim prea des. O data sau de doua ori pe luna, dupa masura recomandata pe eticheta ingrasamantului, este mai mult decat suficient. Dupa fertilizare frunzele vor creste chiar de la baza si vor aparea vlastari noi.

Muscata poate inflori in indiferent ce anotimp daca are indeplinite conditiile minime de lumina, apa si temperatura. Prefera temperaturi de 15-18 gr. Celsius pentru inflorire. Daca lumina este insuficienta, frunzisul va fi sarac si deschis la culoare, patat. Rugina care apare in mod frecvent pe frunze se intinde rapid, de aceea cand vedeti o frunza patata trebuie rupta pentru a evita imbolnavirea altora.

[url=http://www.99poze.ro/p/260335b10ec2afa7b0f612b618f43d75.jpg]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/url]

Ultima modificare efectuata de catre Ancacrasneanu la 06/07/2008 15:45, modificat de 1 data in total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Ancacrasneanu
Administrator
Administrator

MesajTrimis: 06/07/2008 15:44    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

[url=http://www.99poze.ro/p/747b3e7b7dfa4a213ca85a8fa17756b3.jpg]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/url][url=http://www.99poze.ro/p/c812e382a337f813457202d433ff036c.jpg]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/url]
Sus
Mihaela
Membru junior
Membru junior

Data inscrierii: 26/Mar/2008

MesajTrimis: 06/07/2008 17:55    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ma bucur tare mult ca ati deschis subiectul,am si eu muscate dar nu cred ca le ingrijesc bine ca nu prea infloresc :weep: poate aflu de la voi mai numeroase despre ele!Multumesc!
Sus
sarasararo
Membru 2
Membru 2
sarasararo

Data inscrierii: 28/Noi/2008

MesajTrimis: 23/12/2008 21:31    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Fetelor...ce mai fac muscatele voastre ( care aveti ) in aceasta perioada?
Intrucat in zona mea ploua...si nu e exagerat de rece...ale mele infloresc ( deocamdata sunt in stadiul de boboci)...am 3 colorații de muscate...
Sus
crina
Membru
Membru

Data inscrierii: 05/Mar/2008

MesajTrimis: 24/12/2008 12:14    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Am muscate si eu,doar ca iarna nu-mi infloresc ca le tin in beci ,pt ca nu am loc de ele ,si isi dau drumul abia la primavara.Nici macar nu le ud ,si tot rezista.
Sus
sarasararo
Membru 2
Membru 2
sarasararo

MesajTrimis: 24/12/2008 12:39    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Saracutele...cat trebuie sa indure...beciul nostru este ba prea uscat, ba prea umed si nu prea are lumina pentru că este sub toata casa iar gemuletele sunt la nivelul solului...asa ca le tin inca pe terasa...sper sa treaca cu bine iarna asta, fara ger mare... :-(
Sus
Ancacrasneanu
Administrator
Administrator

MesajTrimis: 27/12/2008 13:12    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Si eu am avut doua muscate albe,anul trecut au inflorit ,dar anul acesta nu stiu ce nu le-a placut(le tineam afara pe scara in fata usii) si nu au mai inflorit ,asa ca le-am dus in beci ,unde mi s-au uscat deja:(
Sus
sarasararo
Membru 2
Membru 2
sarasararo

MesajTrimis: 27/12/2008 13:49    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Anca, le-ai udat cat au stat pe scari sau in beci ( cred ca in cazul asta mai putin sau deloc )? Nici la mine in beci nu traiesc plantele...doar bulbii scosi in toamna din pamant.
Sus
sarasararo
Membru 2
Membru 2
sarasararo

MesajTrimis: 27/12/2008 13:49    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Anca, le-ai udat cat au stat pe scari sau in beci ( cred ca in cazul asta mai putin sau deloc )? Nici la mine in beci nu traiesc plantele...doar bulbii scosi in toamna din pamant.
Sus
Ancacrasneanu
Administrator
Administrator

MesajTrimis: 27/12/2008 13:51    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Pai le-am udat..(dar am o vecina aici care le uda si ea fara voia mea :-D ) ..acuma is in beci dar poate la primavar o sa-si revina.
Sus
hibiscus
Membru
Membru
hibiscus

Data inscrierii: 17/Noi/2007

MesajTrimis: 27/12/2008 14:26    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

am si eu 2 culori duble, am avut si una alba la care tineam mai mult dar le a udat mama de le a terminat..
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
sarasararo
Membru 2
Membru 2
sarasararo

MesajTrimis: 27/12/2008 17:57    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Aste imi sunt o parte din muscate... :-)
Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium
Sus
hibiscus
Membru
Membru
hibiscus

MesajTrimis: 27/12/2008 19:00    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

eu nu am din astea ,,zonale ,, numai curgatoare
[URL=http://good-times.webshots.com/photo/2210489440089068164izdWtq]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/URL]
Sus
sarasararo
Membru 2
Membru 2
sarasararo

MesajTrimis: 27/12/2008 21:27    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ce intelegi prin "zonale" ? Cele curgatoare mi s-au dus.... :-/
Sus
hibiscus
Membru
Membru
hibiscus

MesajTrimis: 27/12/2008 22:54    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

sint mai numeroase soiuri, astea ce ai tu sint zonale, mai sint grandiflorum , cele englezesti cred ca le zice popular,peltatum ,cea cu flori mici curgatoare
Sus
sarasararo
Membru 2
Membru 2
sarasararo

MesajTrimis: 29/12/2008 18:07    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Daca ai balconul inchis si cu o temperatura de peste 16-18° C, muscatele vor inflori si iarna,ceea ce le face pe aceste frumoase flori candidatele perfecte pentru postul de colocatari ai apartamentului tau.
Muscata este o planta cu frunze verzi, carnoase si acoperite cu perisori fini, cu florile grupate in buchetele. De la alb la rosu intens si chiar violet, florile pot avea zeci de culori.
Cum o ingrijim
Muscatele nu cer extrem multe: nu le trebuie multa lumina si se uda o data la cateva zile, chiar la saptamana (in zilele toride de vara este bine totusi sa le uzi aproape zilnic, întrebuințând o cantitate mai mica de apa, dar numai dupa lasarea intunericului). Daca folosesti apa de la robinet, las-o cateva zile sa se decanteze si abia apoi uda florile cu ea (apa de la robinet contine extrem de mult clor si alte substante dezinfectante care pot dauna florilor). Nu uda niciodata cu apa foarte rece.
Sus
alexandra
Membru junior
Membru junior

Data inscrierii: 17/Mai/2008

MesajTrimis: 22/04/2009 21:02    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Nu v-au inflorit muscatele inca?
Sus
sarasararo
Membru 2
Membru 2
sarasararo

MesajTrimis: 22/04/2009 22:40    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Mie nu...abia acum se formeaza ( la noi a fost rece pana tarziu si nu le-am scos din beci ca sa nu inghete ) frunzele pe ramurele...si mie mi-e dor sa le vad inflorite.... :-/
Ale tale cum stau?
Sus
Ancacrasneanu
Administrator
Administrator

MesajTrimis: 23/04/2009 08:20    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Mie mi-au inflorit una rosie si una roz spre portocaliu parca....

[url=http://www.99poze.ro/p/4c80ff7f5bb8d994b401154eaea2d08f.jpg]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/url][url=http://www.99poze.ro/p/77e89efbb928a0f789d3af30e223502a.jpg]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/url][url=http://www.99poze.ro/p/a86ed606c3066e9de07c457e547478ab.jpg]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/url][url=http://www.99poze.ro/p/1392142ecdbb9d32bc767a711bf0f9a8.jpg]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/url]
Sus
hibiscus
Membru
Membru
hibiscus

MesajTrimis: 23/04/2009 08:59    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

[URL=http://home-and-garden.webshots.com/photo/2932016650089068164yqUwap]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/URL][URL=http://home-and-garden.webshots.com/photo/2502926110089068164iFYzzc]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/URL]
Sus
sarasararo
Membru 2
Membru 2
sarasararo

MesajTrimis: 23/04/2009 09:05    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

ce frumoase culori....eu in casa nu am avut loc unde sa le pastrez si de aceea in beci, ritmul de dezvoltare a fost mai lent.
Sus
Anca Racolta
Membru junior
Membru junior

Data inscrierii: 15/Noi/2007

MesajTrimis: 23/04/2009 19:02    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ancacrasneanu a scris:
Mie mi-au inflorit una rosie si una roz spre portocaliu parca....

[url=http://www.99poze.ro/p/4c80ff7f5bb8d994b401154eaea2d08f.jpg]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/url][url=http://www.99poze.ro/p/77e89efbb928a0f789d3af30e223502a.jpg]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/url][url=http://www.99poze.ro/p/a86ed606c3066e9de07c457e547478ab.jpg]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/url][url=http://www.99poze.ro/p/1392142ecdbb9d32bc767a711bf0f9a8.jpg]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/url]

FCe extra sunt muscatele , abia astept sa ma mut sa am si eu pe balcon :-) (sper ca o sa-mi dai si mie un puiut macar :-D
Sus
Ancacrasneanu
Administrator
Administrator

MesajTrimis: 23/04/2009 19:44    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Abia astept sa-ti dau :-D si nu doar un puiut mai multi :-P
Sus
hibiscus
Membru
Membru
hibiscus

MesajTrimis: 24/04/2009 06:45    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

din ultima as vrea si eu... :-D la noi soiul ala in ghjiveci mare e 45 ron... si nu merita sincer ca e soi comun
Sus
Ancacrasneanu
Administrator
Administrator

MesajTrimis: 24/04/2009 07:29    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

hibiscus a scris:
din ultima as vrea si eu... :-D la noi soiul ala in ghjiveci mare e 45 ron... si nu merita sincer ca e soi comun

Din cea roz zici?..asa mult costa la tine? eu am dat 7 lei pe ea :-P
Sus
hibiscus
Membru
Membru
hibiscus

MesajTrimis: 24/04/2009 07:39    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

din cea roza ci alb , bicolora
Sus
Ancacrasneanu
Administrator
Administrator

MesajTrimis: 24/04/2009 07:45    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

hibiscus a scris:
din cea roza ci alb , bicolora

Eu iti dau..dar cum facem sa-ti trimit? :-/ ....zi tu :-D
Sus
hibiscus
Membru
Membru
hibiscus

MesajTrimis: 24/04/2009 08:24    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

prin colet, eventual sa bagi butasul intr un pet taiat la un capat ca sa fie sigur ca u il zdrobesc aia la posta , acuma primavara se fac comenzi si din afara, si schimburile pina nu vin caldurile, acum vreo 2 zile mia ajuns comanda
http://www.plantencentrumexotica.com/
[URL=http://good-times.webshots.com/photo/2788912790089068164tNmEai]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/URL][URL=http://good-times.webshots.com/photo/2019159070089068164AkkSZD]Muscata-Pelargonium Muscata-Pelargonium[/URL] deocamadata astia 2 sint mai mult bete sar o sa se dezvolte ei...
Sus
alexandra
Membru junior
Membru junior

Data inscrierii: 17/Mai/2008

MesajTrimis: 28/04/2009 08:50    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

hibiscus a scris:

Si celalat soi cum e? daca nu e comun/..vad ca sti numeroase despre flori ....spune-ne si nou :-P
Sus
hibiscus
Membru
Membru
hibiscus

MesajTrimis: 28/04/2009 12:08    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

comune pot fi colorit soiul... comuna eu le zic la cele zonale mai ales daca e ,,traditinalul,, rosu sau portocaliu, cele bicolore sint mai rare
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Forum de sanatate, referate medicina, sfaturi medic, boli, retete si tratamente naturiste -> PLANTELE....SANATATE IN VIATZA NOASTRA! Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum