|
Forum de sanatate, referate medicina, sfaturi medic, boli, retete si tratamente naturiste Forum de sanatate, sfaturi doctor, medic, documentatie boli si tratamente naturale, naturiste.
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
Ancacrasneanu Administrator

Data inscrierii: 14/Noi/2007 Mesaje: 1066
|
Trimis: 18/11/2007 11:38 Titlul subiectului: Dulciuri |
|
|
Clatite de post
· 100 g faina
· 100 ml apa minerala
· 50 g ulei
· 25 g zahar
· 10 g sare
Se amesteca toate componentele si se bat bine pana se obtine o pasta de consistenta unei smantani subtiri. Se coc intr-o tigaie, care sa nu lipeasca. Dupa fiecare clatita se unge fundul tigaii cu ulei. La clatitele de post, lipsa oului face ca foaia sa se rupa usor. De aceea, se fac mai groase. Ca desert, se pot umple cu magiun sau dulceata. Ca aperitiv, se pot umple cu varza, urzici, spanac etc.
Covrigei simpli
· 200 g zahar pudra
· 400 g margarina la temperatura camerei
· 600 g faina
· 1 plic vanilie sau 1 lingurita coaja de lamaie
Se amesteca toate ingredientele, se framanta bine si se modeleaza covrigei in feluri diferite. Se coc la foc potrivit. Se pot lipi doi cate doi cu marmelada.
Prajitura "Salam"
· 250 g biscuiti populari
· 250 g rahat
· 150 g margarina
· 250 nuci uscate in cuptor si rasnite
· 3 linguri de cacao
· 1-2 foi de gelatina (facultativ)
· 4 linguri apa
· 2 linguri zeama de lamaie
· 1 lingura coaja de lamaie
· 1 lingura rom
In apa calda, in care s-a topit gelatina (daca exista), la foc mic, se topeste rahatul, taiat bucatele mici, se adauga cacaoa, nuca maruntita si se fierb impreuna, pana se obtine o pasta moale, in care se incorporeaza margarina.
Se ia de pe foc si se adauga biscuitii, sfaramati cat mai marunt si mirodenii. · Se rastoarna pe o planseta acoperita cu zahar pudra, de grosimea 1 cm. Se ruleaza si se modeleaza prajitura de forma si grosimea unui baton de salam. Se da la rece si se serveste taiata rondele.
Prajitura "Ziua si noaptea"
· 12 linguri de ulei
· 14 linguri de zahar
· 14 linguri de apa
· 18 linguri de faina
· 2 lingurite de praf de copt
· 1 vanilie
· 2-3 linguri cacao
· 1 cana de nuca macinata
Se amesteca bine primele trei compoziție cu mixerul. Se adauga faina, in care s-a amestecat praful de copt si vanilie. La sfarsit se adauga nuca. In tava unsa si tapetata cu faina se toarna jumatate din compozitie. Deasupra se toarna cealalta jumatate, in care s-a amestecat cacaoa.
Coliva
· 1 kg grau
· 500 g zahar
· 300-500 g nuca
· mirodenii: praf de anason, esenta de lamaie, esenta de portocale, coaja de lamaie sau de portocala, vanilie
· sare dupa gust
Se alege graul, se spala in multe ape reci, apoi in una, doua ape calde. La fiert se pun 2 l apa, la 1 kg de grau. Se fierbe la foc mic, cu multa grija. Este indicat sa se fiarba in oala de tuci si sa se puna oala pe o tabla sau pe o caramida subtire, sa nu se lipeasca. Graul pentru coliva nu se mesteca; se clatina doar oala spre stanga si spre dreapta, de cate ori se considera necesar. Cand nu se mai vede apa la suprafata, se incearca bobul de grau. Daca nu este suficient de bine fiert, se mai adauga putina apa calda. Cand bobul este inflorit, si toata apa absorbita, graul este fiert.
Se acopera cu un capac, se infasoara cu paturi si se lasa asa 2-3 ore. Cand este bine racit, se scoate din vasul in care a fiert, se adauga toate celelalte ingrediente si se framanta cu mana pana se albeste si devine cremos. Daca pare a fi prea moale, se dauaga pesmet din biscuiti populari ca sa absoarba umezeala.
Intr-un platou potrivit ca marime se aseaza graul, se netezeste, se cerne cu un strat de pesmet de biscuiti, apoi un strat de scortisoara, iar deasupra un înveliș de zahar farin de o jumatate de cm. Coliva se netezeste cat se poate de bine si se orneaza dupa preferinte.
Observatie: este de preferat sa se fiarba graul de cu seara si coliva sa se pregateasca dimineata, inainte de a fi dusa la biserica.
Cantitatea de nuca poate varia pana la a fi egala cu cantitatea de grau, dupa cum gospodina dispune de nuca. |
|
| Sus |
|
 |

|
Trimis: 18/11/2007 11:39 Titlul subiectului: |
|
|
Bombite
Reteta de Post
Ingrediente:
biscuiti populari,
zahar,
margarina,
apa,
cacao.
nuca sau visine din visinata,
nuca de cocos,
esenta de rom.
Preparare:
15 linguri de zahar si doua cani de apa se pun pe foc pana se topeste zaharul si da in clocot. Dupa care se adauga margarina (1 pachet-250g.) si cacao 2-3 linguri.
Se amesteca pana se topeste margarina. Se ia de pe foc si se adauga biscuiti pisati-500g, nuca optional si esenta de rom. Se amesteca bine, dupa care se ia cate putin in mana, se fac cocoloase si se tavalesc prin nuca de cocos.
Daca amvem visine punem cate o visina in interiorul bombitei.
Pofta buna.
Mentiuni:
Se servesc reci.
Timp Preparare:
50 '
Complexitate:
redusa |
|
| Sus |
|
 |
any26 Junior 2

Data inscrierii: 30/Apr/2008 Mesaje: 41
|
Trimis: 03/08/2008 08:40 Titlul subiectului: |
|
|
Am s ava dau o reteta care mie imi place enorm
LAPTE DE PASARE:
Ingrediente:
- 1l lapte
- 7 oua
- 200 gr zahar
- 1 lingurita faina
- 3 vanilii
Preparare:
Se bat albusele spuma si se adauga apoi 100 gr zahar. Se bat in continuare pana se intaresc bine. Separat se fierbe laptele cu vanilie si cand bolboroseste se ia albus cu lingura si se pune in lapte. Se tin galustele cate 2 min. pe fiecare parte si se scot apoi cu spumiera intr-un vas.
Dupa ce s-au fiert toate galustele, se bat galbenusurile cu restul de zahar si faina. Peste ele se adauga laptele fiert ramas, cu atentie, si se continua fierberea pana se intareste. Se pune apoi peste galuste si se lasa la racit.
Foarteeee bun! ! !
Timp Preparare: 1 h
[url=http://www.99poze.ro/p/4fd3de4e8217b4b3c174e1bc123fcd3f.jpg] [/url][url=http://www.99poze.ro/p/88186f5415a9014b4b640075f6abc8e0.jpg] [/url][url=http://www.99poze.ro/p/720562f778c5bfaefa1a9f3a238832a5.jpg] [/url] |
|
| Sus |
|
 |
sarasararo Membru 2

Data inscrierii: 28/Noi/2008 Mesaje: 382
|
Trimis: 04/01/2009 13:44 Titlul subiectului: |
|
|
Any26, chiar azi am vorbit despre Laptele de pasare...si iata ca intamplator am dat de reteta ta...Si mie-mi place f mult doar ca in compozitia lui, nu mai adaug lingura de faina...
Reteta mea se numeste...Spuma de budinca si este recomandata pt intreaga familie.
Avem nevoie de 1 plic de budinca, 1 ou, 500ml lapte, 4 linguritze de zahar, 1 plic da zahar vanilat...Se prepara budinca clasica, cand este aproape gata, se adauga galbenusul amestecat cu zahar, dupa 2 minute se adauga albusul batut spuma, lasandu-se un minut la foc mic si amestecand continuu. Se pune compozitia rezultata in boluri si se garnisesc cu ce avem la indemana ( o patratica de ciocolata lasata sa se topeasca, cacao pudra, o visina din compot, etc. ) . Se prepara rapid si este un desert delicios.
Va doresc pofta buna!  |
|
| Sus |
|
 |

|
Trimis: 05/01/2009 12:03 Titlul subiectului: |
|
|
Cred ca e buna si SPUMA DE BUDINCA (dupa cum ai prezentato mi-ai facuty pofta ) am sa va dau si eu o reteta care imi place si anume CREMA CARAMEL e extraordinar de buna
1 l lapte, 8 oua,
400 g zahar,
zahar vanilat,
50 ml rom.
Si se prepara asa:
Se amesteca ouale cu 200 g zahar, se adauga laptele fiert (racit), zaharul vanilat si romul. Restul de zahar se caramelizeaza intr-un vas apoi se tapeteaza cu acest caramel formele (cestile) in care se toarna compozitia obtinuta.
Cestile (formele) astfel umplute se asaza intr-un vas cu apa fierbinte, se acopera si se introduc la cuptor, la temperatura moderata, timp de cca 45 minute. Cand crema este gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Se serveste rasturnata pe farfurioara de servire sau direct din forme. Se poate prepara si intr-un vas mai mare
E simplu de preparat,si buna  |
|
| Sus |
|
 |
sarasararo Membru 2

|
Trimis: 05/01/2009 12:21 Titlul subiectului: |
|
|
| Ancacrasneanu a scris: | Cred ca e buna si SPUMA DE BUDINCA (dupa cum ai prezentato mi-ai facuty pofta ) am sa va dau si eu o reteta care imi place si anume CREMA CARAMEL e extraordinar de buna
1 l lapte, 8 oua,
400 g zahar,
zahar vanilat,
50 ml rom.
Si se prepara asa:
Se amesteca ouale cu 200 g zahar, se adauga laptele fiert (racit), zaharul vanilat si romul. Restul de zahar se caramelizeaza intr-un vas apoi se tapeteaza cu acest caramel formele (cestile) in care se toarna compozitia obtinuta.
Cestile (formele) astfel umplute se asaza intr-un vas cu apa fierbinte, se acopera si se introduc la cuptor, la temperatura moderata, timp de cca 45 minute. Cand crema este gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Se serveste rasturnata pe farfurioara de servire sau direct din forme. Se poate prepara si intr-un vas mai mare
E necomplicat de preparat,si buna  |
Mi se pare cunoscuta reteta, am mancat undeva mai demult dar eu personal nu am facut...dupa descriere pare gustoasa....  |
|
| Sus |
|
 |
miruna34 Membru junior

Data inscrierii: 13/Mai/2008 Mesaje: 50
|
Trimis: 05/01/2009 20:38 Titlul subiectului: |
|
|
Fetelor cam facetzi pofta pe aici ,dar promit ca vin si eu cu o reteta super de prajitura ( nu stiu componentele de de rost de aia nu o scrisu acuma ) dar aia cu budinca sa sti ca poate am sa o incerc. |
|
| Sus |
|
 |
Maddy Junior 2

Data inscrierii: 15/Feb/2009 Mesaje: 36
|
Trimis: 13/06/2009 07:07 Titlul subiectului: Dulciuri |
|
|
Tort cu mac si crema de lamaie
3/4 cup mac( 175 gr mac)
1 cup lapte (250 ml lapte)
2 cups faina( 350 gr faina)
1/4 lingurita de sare
2 lingurite praf de copt
2/3 cup unt (160 gr unt)
1 1/2cup zahar (350 gr zahar)
1 lingura extras de lamaie( esenta)
4 albusuri batute spuma tare
Crema
1 budinca lamaie ( din cea care se fierbe nu instant)
4 galbenusuri
zahar dupa gust
400 ml lapte
1 plic gelatina
200 gr unt
Ganashe
185 gr ciocolata alba
65 ml frisca nebatuta
Macul din reteta se pune in lapte si se lasa pentru 2 ore asa. Apoi se trece la pregatirea blatului.Se incalzeste cuptorul la temperatura medie ( 375 F) Faina se cerne ,se amesteca cu sarea si praful de copt.Untul se freaca spuma cu zaharul, apoi , intercalat, se pune in unt cate putin din macul cu lapte se amesteca , apoi se pune faina, se amesteca, din nou mac si lapte, din nou faina si tot asa se continua pana se termina cele doua amestecuri.In crema rezultata se pune esenta de lamaie si la urma albusurile batute spuma tare. Se incorporeaza cu grija ca sa nu se striveasca prea mult albusul, apoi se pune compozitia in tava unsa si fainata( eu am tapetat tava cu hartie si am uns, nu am mai pus faina) Se coace circa 20-25 de minute ( se ia proba cu scobitoarea), daca e cazul se tine ceva mai mult in cuptor. Dupa ce s-a copt blatul, se scoate din tava, se lasa la racit. In timpul asta se prepara crema in felul urmator:
se freaca galbenusurile cu zahar dupa gust, se amesteca cu budinca de lamaie ( eu am mai pus si ceva esenta pentru ca sa ii dau un gust mai pronuntat de lamaie) am adaugat gelatina si laptele. Am pus la fiert , cand s-a ingrosat am luat de pe foc si am lasat la racit( trebuie amestecat mereu ca sa nu se prinda de fundul cratitei). Cand crema a fost doar putin calduta am amestecat cu unt si am pus la frigider sa se inchege. Blatul l-am taiat in trei, pe orizontala, si l-am umplut cu crema. Pentru ganashe, am pus ciocolata la topit intr-un vas care era pus pe o alta oala in care era apa fierbinte. Frisca nebatuta am pus-o la fiert si in momentul cand a inceput sa faca bulele care iti dau semnalul inceperii fierberii am luat de pe aragaz si am pus peste ciocolata, care, de la caldura apei fierbinti deja se inmoiase( nu se topise).Cu susținerea unui tel am amestecat in mijloc si incetul cu incetul mai luam cu telul si de pe laterale.. Crema astfel formata se pune la frigider pentru 24 de ore. Cand se lucreaza cu crema asta se foloseste un cutit cu lama mai lata care se introduce mereu in apa fierbinte . In felul asta se intinde crema bine si uniform, nu trebuie apasat , totul se face extrem usor .Se pune pe suport si se decoreaza dupa comanda sau preferinta. |
|
| Sus |
|
 |
Maddy Junior 2

|
Trimis: 13/06/2009 07:10 Titlul subiectului: Dulciuri |
|
|
Clatita cu mac
Pentru clatite :
* 300 ml lapte
* 200 ml apa minerala
* 500 grame faina
* 4 oua
* 4 linguri de ulei
* esente
* sare
Pentru crema de mac:
* 3 oua
* 750 ml lapte
* 100 grame mac
* 75 grame faina
* 250 grame zahar pudra cu aroma de vanilie
* sare
Facem compozitia pantru aluatul de clatite. Rand pe rand coace clatitele. Eu de obicei folosesc tigaia antiadevrenta pentru a nu mai adauga ulei.
Pentru crema amestecam cele trei oua cu faina, zaharul pudra si macul. Treptat adaugam laptele si punand vasul la foc potrivit. Trebuie sa fim atente si sa amestecam in continuu, căci pot aparea cocoloase. Firbem aproximativ 5 minute amestecand constant. Lasam sa se raceasca un pic si apoi putem sa umplem clatitele cu crema de mac.
Sunt absolut delicoase, eu am fost tare uimita de cat de bune pot fi cu aceasta umplutura. |
|
| Sus |
|
 |
Maddy Junior 2

|
Trimis: 13/06/2009 07:12 Titlul subiectului: Dulciuri |
|
|
sper sa va placa retetele mele si sa le icercati ca sunt foarte delicoase  |
|
| Sus |
|
 |
sarasararo Membru 2

|
Trimis: 13/06/2009 09:05 Titlul subiectului: |
|
|
Tortul cu mac si lamaie...pare sa fie gustos....yammmiii...poate de voi avea chef de asa ceva, voi face si eu...
Insa clatitele, nu -mi plac....  |
|
| Sus |
|
 |
Maddy Junior 2

|
Trimis: 13/06/2009 19:35 Titlul subiectului: Dulciuri |
|
|
si clatitele sunt bune dar daca nu iti palc este treaba ta poiate la alti o sa le placa  |
|
| Sus |
|
 |
sarasararo Membru 2

|
Trimis: 13/06/2009 19:43 Titlul subiectului: |
|
|
perfect  |
|
| Sus |
|
 |
denisa Membru junior

Data inscrierii: 16/Noi/2007 Mesaje: 57
|
Trimis: 13/06/2009 19:53 Titlul subiectului: |
|
|
mie imi place absolut orice e cu mac..asa ca poate voi incerca,si vin sa-ti spun cum mi-au iesit!  |
|
| Sus |
|
 |
sarasararo Membru 2

|
Trimis: 13/06/2009 19:55 Titlul subiectului: |
|
|
Da...sa ne comunici cum ti-au iesit, ok?  |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|